Zakopané-dôležité informácie pred návštevou mesta

Zverejnené 28.12.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Zakopané máme spolu s rodinou veľmi radi a radi sa tam vraciame.
Je jedno v akom ročnom období prídete pozrieť túto metropolu turistiky, vždy sa dajú nájsť aktivity pre celú rodinu.
Pred návštevou Zakopaného si určite prečítajte tieto rady, aby ste neboli  na mieste prekvapený:
Je to metropola turistiky v Poľsku (a dovolím si tvrdiť, podľa zloženia turistov,  že aj svetovej turistiky)- vždy je tam veľa ľudí, veľa ľudí v centre, veľa ľudí na atrakciách , veľa ľudí na parkoviskách, veľa ľudí na turistických chodníkoch (napr. na ceste k Morskiemu oku bolo počas leta priemerne 27.000 turistov! A to je  iba jeden z turistických chodníkov). Takže s tým treba rátať pri rezervácií ubytovania, pri plánovaní parkovania (áno aj to treba), pri plánovaní návštevy reštaurácií, atď.
Vďaka veľkému množstvu turistov sa však  nemusíte obávať, že nenájdete reštauráciu alebo hotel- je toho dostatok a vo výbornej kvalite.
Parkovanie-okolo centra je dostatok parkovacích miest- treba použiť google. Najbližšie k centru je dobre parkovať pri stanici pozemnej lanovky-Gubalowka. Je to hneď vedľa centra a tiež vedľa nástupnej stanice na lanovku.
(Parkovanie pri turistických miestach je na samostatný príspevok a preto ak idete na turistiku odporúčam prečítať tento článok.)

IMG_20200228_102016081_HDRjpg
Ul.Krupowki

Ubytovanie- je možné , že v Zakopanom nenájdete čo hľadáte, tak rozšírte hľadanie aj na okolité dediny- Koscielisko, Tatranska Bukowina, Chocholow,.... Je to pár kilometrov a ak nechcete ísť autom do centra, tak sa dajú využiť autobusy, ktoré premávajú neustále. Okrem toho  tam nájdete často lacnejšie ubytovanie.
Zakopané by som charakterizoval ako večne pulzujúce mesto. Je to mesto , kde máte stále čo robiť, aj napriek tomu , že je tu počas roka viac zima ako teplo. Poliaci z mesta spravili centrum turizmu, čo vidieť na kvalitných službách a tiež na prístupe ľudí.
Čo Vám tu budem písať, choďte sa pozrieť a presvedčiť na vlastne oči :).

Atrakcie pre rodiny
Jazda na koči s koňmi- previezť sa po meste môžete na koči s koňmi. Tento zážitok môžete zažiť okrem centra mesta aj v hlavných turistických centrách- na Gubalowke, pri ceste k Morskiemu oku a  v doline Chocholowskej.
Cena sa začínajú od 15 eur/osoba pri viac miestnom koči. Ak chcete ísť iba rodina , tak to bude okolo 100 eur.
My sme sa odviezli na koči po túre k Morskiemu oku a bol to pre deti veľký zážitok.
Trhy v centre- trhy sú vedľa stanice lanovky na Gubalowku a hneď vedľa najrušnejšej ulice v centre-Krupowki. Na trhoch nájdete všetky výrobky, ktoré by ste očakávali- od jedla po oblečenie, a dá sa bez problémov platiť aj eurami.
Ulica Krupowki- najznámejšia ulica v Poľsku. Ulica plná turistov, obchodov, reštaurácií, atrakcii pre rodiny a pouličných umelcov. Je to miesto, kde sa určite musíte zastaviť, keď ste v meste. V zime  sa na ulici sánkujú a šmýkajú deti na kopách snehu, preto odporúčam mať sánky alebo niečo na šmýkanie. 
Gubalowka
-lanovka na horu štartuje priamo z centra mesta. Ak nechcete ísť lanovkou , hore ste za 30 minút pešo. Z kopca je pekný výhľad na celé mesto a na Tatry. Na mieste sú stánky s jedlom a terasami, reštaurácia, lyžiarske stredisko a miesta s peknými výhľadmi.

20230304_171139jpg

Korčuľovanie v centre
- Lodowisko-asi 5 minút od centra mesta je počas zimy spravené verejne klzisko s farebnými svetielkami a požičovňou. Zaparkovať sa dá hneď vedľa klziska.
Lyžovanie- v okolí mesta je viacero lyžiarskych stredísk, takže je z čoho si vyberať
Ďalšie atrakcie - dom myší, dom hore nohami, dom ilúzií, dom papagájov, Dinopark, Aquaparky (5),..

V Poľsku  treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)

Ľahká turistika pre rodiny
Gubalowka- už som ju tu v článku spomínal, takže hore sa dostanete za 7 minúť lanovkou alebo za 30 minút pešo.
Lanovkou na Kasprow vrch- najvyššie položená lanovka v Poľsku. Na lístky sa tvoria dlhé rady, preto si ich určite kúpte dopredu online. 
Morskie oko- k najväčšiemu a najkrajšiemu plesu v Tatrách sa dostanete za 30 minúť na koči s koňmi alebo za dve a pol hodinky pešo. Vedie k nemu asfaltová cesta a je vhodná aj pre kočíky, aj keď treba rátať s prevýšením 580 m.
Dolina Chocholowska- za dve hodiny viete prísť na Poľanu, kde na jar kvitnú krokusy. Cesta je vhodná aj pre kočíky a cyklistov.

IMG_20230501_135703_931jpg
Krokusy na Chocholowskej poľane

Náročnejšia turistika pre rodiny 
Morskie oko- je to najväčšie pleso v Tatrách a určite by ste ho nemali obísť. Je to poľský turistický cieľ číslo jedna. Keďže k nemu vedie asfaltová cesta, odvedie Vás tam koč s koňmi. Trasu viete zvládnuť aj s dieťaťom v kočíku, odporúčam obutie na asfalt, nie turistickú obuv. 
Chodník okolo oka, ktorý zaberie asi hodinku dookola, patrí medzi najkrajšie turistické chodníky (a s minimom turistov).

20230603_105932jpg
Morskie oko

Hala Gasienicowa- najfotogenickejšie miesto v Tatrách s chatou Murowianwec. Trasa na dve a pol hodinky pohodovým tempom.
Dolina piatich poľských plies a vodopád Siklawa- Sú miesta v Tatrách, ktoré sú čarovné a ktoré sú ako obrázok, s úžasnou atmosférou pokoja a pokory- boli sme pri Morskom oku, Czarnom Stawe Gasieniczovom alebo Roháčských plesách, no Dolina Piatich Poľských Plies nás zaujala zatiaľ najviac- cesta k nim je podľa náš asi najkrajšia trasa v Tatrách - lesný chodník, vedľa zurčiace potoky, malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
Cesta k plesám zaberie takmer tri hodiny a myslím si , že ju zvládnu v pohode aj malé deti od 6 rokov.

20231014_111446jpg
Hala Gasienocowa

Giewont
-
Je to podľa mňa najkrajší tatranský kopec. Vždy keď ideme okolo, tak sa naň pozerám z obrovským rešpektom, asi hlavne kvôli tej 600m stene, ktorú vidno od centra Zakopaného. Vrchol je veľmi výrazný a aj pri lezení na Koscielec sme v diaľke videli tento kúsok skaly s krížom. Je to hora na ktorú musíte ísť keď ste v Zakopanom.

Rýchle informácie:
Parkovanie: bez problémov alebo treba zaplatiť ( napríklad parkovanie-Palenica Bialczanska- Morskie oko- 25 eur/deň)
Reštaurácie: veľký výber a chutné jedlo
Zaujímavosť: jazda na koči- v centre a na turistických chodníkoch
Platenie eurami: bez problémov okrem turistických chát, kde treba mať zloté.
Zoo: Nie, ale je tam Dinopark, dom s papagájmi, myšami
Lyžovanie: Áno, takmer v centre
Korčuľovanie: Áno v centre
Iné atrakcie pre rodiny: trh v centre, lanovka v centre, dom hore nohami, dom ilúzií
Nákupné centra a obchody: Áno v centre

V ďalšom článku sa pozrieme na parkovanie v Zakopanom  pri turistických chodníkoch.