Zakopané- najlepšia turistika v Tatrách

Zverejnené 28.12.2023, Autor textu a foto: Vladimír Lipiak

Pár slov  o najväčšom centre turistiky v Tatrách. Zakopané je známe po celom svete a pre Poliakov je to hlavné mesto tohto prekrásneho kúsku Tatier. Tieto trasy sú podľa našich osobných skúsenosti tie najkrajšie:
(viac trás nájdete na našej stránke o turistike nakopec.sk)

Morskie oko
Je to najväčšie pleso v Tatrách a určite by ste ho nemali obísť. Je to poľský turistický cieľ číslo jedna. Keďže k nemu vedie asfaltová cesta, odvedie Vás tam koč s koňmi. Trasu viete zvládnuť aj s dieťaťom v kočíku, odporúčam obutie na asfalt, nie turistickú obuv. Nikde som ešte nevidel v prírode také množstvo ľudí.
O našej ceste k Morskiemu oku sa dozviete tu.

20230603_121211jpg
Sú miesta v Tatrách, ktoré sú čarovné a ktoré sú ako obrázok, s úžasnou atmosférou pokoja a pokory- boli sme pri Morskom oku, Czarnom Stawe Gasieniczovom alebo Roháčských plesách, no Dolina Piatich Poľských Plies nás zaujala zatiaľ najviac- cesta k nim je podľa náš asi najkrajšia trasa v Tatrách - lesný chodník, vedľa zurčiace potoky, malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
Cesta k plesám zaberie takmer tri hodiny a myslím si , že ju zvládnu v pohode aj malé deti od 6 rokov.

Czarny staw Gasienicowy
Pleso pri chate Murowianec a pod majestátnym Koscielcom. Vedie k nemu krajšia trasa ako k Morskiemu oku, lebo idete cez les a po turistickom chodníku. Keďže je trasa náročnejšia, tak si viete prírodu užiť lepšie , lebo tam menej ľudí.
Viac v článku.

20221229_161845jpg
Czarny staw Gasienicowy a nad ním Koscielec

Koscielec
Keď kráčate k tejto hore, tak nechápete, ako je možné že sa tam dá vyliezť bez horolezeckého výstroja-lana,istenia, atď. Tento špic vidíte už z diaľky a vyjsť hore je obrovský zážitok, tak asi ako na Giewont, len je to omnoho náročnejšie.
O ceste sa dočítate tu.

V Poľsku treba mať uzatvorené cestovné poistenie v prípade pobytu v nemocnici alebo prevozu domov.
Porovnanie a prepočet poistenia v zahraničí si môžete spraviť na tomto odkaze.
(z vášho nákupu dostaneme províziu a tým podporíte rozvoj portálu)

Vyšli sme na veľa vrcholov, no tento -ani to nie je vrch- je iný, je to miesto za odmenu, že sme už v horách niečo pochodili a mali sme dostatok síl a trpezlivosti to zvládnuť.
Ten pocit, keď dosiahnem tento vrchol a keď vidím ten výhľad- vau, niečo úžasne, zrazu mám úsmev od ucha k uchu- ten úsmev vidno aj v tvárach turistov, ktorý šli tou istou trasou ako my, tiež turistov od Doliny 5 Poľských plies , vidieť ho aj v tvárach turistov, ktorý prešli Orliu prť- je to miesto šťastia, úsmevu a pohody.
Je to miesto pokoja, naozaj tu nevyjde hocikto- je to riadne náročné z každého smeru.

20231014_144805 1jpg

Vodopád Siklawa
"Wau, wau " vykríkli naše deti, keď zbadali tento krásny vodopád :)
Cesta k nemu je podľa nás jedná z najkrajších trás v Tatrách- lesný chodník, vedľa zurčiace potoky a malé kaskády na potoku vytvárajú atmosféru, ktorú má určite rád každý turista.
K vodopádu sa dostanete za dve hodiny. Je to vhodné aj pre malé deti, keďže cesta nie je náročná.
Giewont
Je to podľa mňa najkrajší tatranský kopec. Vždy keď ideme okolo, tak sa naň pozerám z obrovským rešpektom, asi hlavne kvôli tej 600m stene, ktorú vidno od centra Zakopaného. Vrchol je veľmi výrazný a aj pri lezení na Kocsielec sme v diaľke videli tento kúsok skaly s krížom. Je to hora na ktorú musíte ísť keď ste v Zakopanom.
Viac v blogu.

Príroda, výhľady, potok okolo trasy, pokoj, kone, krokusy, nádherný výhľad na vrcholy Západných Tatier, koláč szarlotka :)Kone, minibusy, bycikle, kočíky,..
To je Dolina Chocholowská.
Dolina Chocholowská ponúka veľmi peknú nenáročnú turistiku. Je vhodná aj pre kočíky, prvá časť je asfalt, potom kamenistá cesta. Na trase medzi parkoviskom a Poľanou , kde je horská chata, premávajú koče s koňmi a malý autobus, takže sa dá aj zviesť.
Je vhodná aj pre cyklistov, v okolí parkovísk je viacero požičovní bicyklov. Dolinu navštevuje obrovské množstvo turistov, podobne ako na trase k Morskiemu oku, preto treba dať dôraz na plánovanie- parkovanie, vstupné, deň turistiky (možno sa vyhnúť sviatkom a víkendu).

IMG_20230501_135703_931jpg

Článok bol uverejnený na stránke Nakopec.sk.